IDŐPONTFOGLALÁS ITT! 

1133 Budapest, Kárpát u. 26.
(bejárat a Pozsonyi útról)

+36-1/780-8380

Hétköznap: 8-13 és 15-20
Szombaton: 9-12
Vasárnap: zárva

 

1133 Budapest, Kárpát u. 26.
(bejárat a Pozsonyi útról)

+36-1/780-8380

Hétköznap: 8-13 és 15-20

Szombaton: 9-12

Vasárnap: zárva 

angol nyelv Pozyonyidoki

VADÁSZGÖRÉNY TARTÁSA

Táplálás?

A görényfélék alapvetően húsevő ragadozók, így eleségük 60 %-át állati eredetű fehérjének kell kitenni. A kölyköket 3 hónapos korukig naponta legalább 5-ször, 6 hónapos korukig 3-szor, később a felnőtt görényeket naponta kétszer etessük.

Állati eredetű fehérjeforrásként húsfélék (baromfi, nyúl, vad), belsőségek, szálkamentes halféleségek, főtt tojás, adhatók. Sertéshúst ne adjunk.

A mézet kifejezetten szeretik. Növényi eredetű eleségként főtt rizst, aprított gyümölcsöket adhatunk köretként. A görények nem képesek a növényi alkotók emésztésére, ráadásul a mohón egybe lenyelt nagyobb darabok bélelzáródást okozhatnak.

A magas gyümölcssav tartalmú gyümölcsök (citrom, narancs, grapefruit) etetését kerüljük. A kereskedelemben már kaphatók kimondottan a görények számára készült szárazeledelek és konzervek. A vadászgörények rendkívül kíváncsi állatok, mindent megkóstolnak. Vigyázzunk más eleségekhez, idegen anyagokhoz, szobanövényekhez ne juthassanak. Tiszta ivóvíz mindig álljon rendelkezésükre.

Tenyésztés?

A vadászgörények már 5-9 hónapos korukra ivarérettek, de a tenyészérettség 2-5 éves kor között van. 38-44 napos vemhességi idő után 3-10 fejletlen, fészeklakó kisgörény születik, melyek születési súlya 6-12 g, szemüket csak 34 napos korban nyitják ki. A kisgörényeket 6-7 hetes korukban lehet elválasztani anyjuktól.

Elhelyezés?

A vadászgörény kifejezetten nagy mozgásigényű kisállat. Nem helyes egész nap egy ketrecbe zárva tartani. Legjobb, ha szabadon tartjuk a lakásban. Legalább naponta háromszor sétáltassuk. Vigyázzunk ne tudjon megszökni. A lakásban tartott görényt ne hagyjuk magára olyan helyiségben, ahol kárt okozhat magában vagy a lakásban. Amikor nincs szem előtt érdemes olyan helyiségbe vagy megfelelő méretű, jól zárható ketrecbe zárni, ahol nem okozhat bajt. Megfelelő búvó illetve alvóládát, etetőedényt, itatót, alomtálcát mindenképpen igényelnek, szeretik a játékokat, a függőágyat. A könnyen szétrágható és lenyelhető műanyag és gumijátékok, a szétrágott textíliákból lenyelt fonalak, madzagok végzetes bélelzáródást okozhatnak. Fajtársaikkal ivarérettségük után kifejezetten agresszíven viselkedhetnek. Még az ellenkező nemű egyedek is csak a párzási időszakban (tavasztól őszig) tűrik meg egymást, ez alól kivétel lehet az ivartalanított és kölyök koruk óta együtt nevelt egyedek.

Járványvédelem?

Ha a vadászgörényünket csak a lakásban tartjuk is fontos néhány egészségügyi vonatkozást betartani, hiszen többféle húsevőkre veszélyes kórokozót behurcolhatunk mi magunk is a lakásba. A rendszeres bolhairtás és féreghajtás nélkülözhetetlen minden húsevő számára. Ha más húsevő állattal közvetlen kapcsolatba is kerülhet görényünk (pl. utcai séta, görénytalálkozó, külföldi utazás), akkor veszettség ellen is kell oltanunk. Az első utcai séta az első veszettség elleni oltás utáni 12 nap után tanácsolható legkorábban.