IDŐPONTFOGLALÁS ITT! 

1133 Budapest, Kárpát u. 26.
(bejárat a Pozsonyi útról)

+36-1/780-8380

Hétköznap: 8-13 és 15-20
Szombaton: 9-12
Vasárnap: zárva

 

1133 Budapest, Kárpát u. 26.
(bejárat a Pozsonyi útról)

+36-1/780-8380

Hétköznap: 8-13 és 15-20

Szombaton: 9-12

Vasárnap: zárva 

angol nyelv Pozyonyidoki

SZUKA KUTYÁK IVARTALANÍTÁSA

Szuka kutyák ivartalanításának több oka is lehet:

Nem kívánt szaporulat kivédése

A kutyafélék szapora állatok. Ivarérettség után évente két tüzelés jellemző. A felelős állattartáshoz szervesen hozzátartozik, hogy minél kevesebb legyen a gazdátlan, kóborló kutyák száma.

Tüzelési tünetek kivédésére

A kutyák általában félévente 2-3 hétig tüzelnek, ilyenkor véres hüvelyfolyás jellemző, mely a lakásban kellemetlenségeket okozhat, az utcán pedig sokszor okoz bonyodalmakat a sétáltatásnál odasereglő kan kutyák miatt.

Betegségmegelőzési céllal

A szuka kutyákat többféle betegség kialakulásának megelőzése miatt is tanácsos ivartalanítani. Idősödő korban gyakori a rendellenes petefészekműködés, akár petefészekcysta kialakulása, és gyakran alakul ki méhgyulladás is. Az ivartalanítás az ivarszervi gyulladásos betegségek mellett az ivarszervi daganatos betegségek megelőzésében is fontos. A fiatal korban elvégzett ivartalanítás az emlődaganatok kialakulásának esélyét is nagyban lecsökkenti.

Gyógyítási céllal

Méhgyulladás vagy más kóros méhelváltozás illetve kóros petefészekelváltozás esetén terápiás céllal szükséges az ivartalanítást elvégezni. Bizonyos betegségek mellett is hasznos lehet az ivartalanítás, így cukorbetegségnél és egyes epilepsziás betegeknél is szükség lehet rá.

Szuka kutyák ivartalanításával kapcsolatos tudnivalók:

Hormonkészítményekkel felfüggeszthető illetve megelőzhető az ivarzás, de ezt hosszú éveken át ez semmiképpen nem javasolható, mivel ez méhgyulladás kialakulásához vezethet. Átmeneti megoldásnak viszont hasznos lehet, ha esetleg később kiskutyákat szeretnénk. Az ivarzás végleges és biztos megszüntetése ivartalanítási műtéttel lehetséges. Az ivartalanítást általában ivarérettség után szokás elvégezni. A hasi műtét altatásban történik, emiatt előtte egy napot koplaltatni érdemes a kutyát. Egészséges méhszarvak esetén végezhetünk önállóan patefészekeltávolítást is, egyéb esetben a méhszarvakat is mindenképpen eltávolítjuk. A hasfali metszést rétegesen zárjuk, a bőrvarratokat 12 nap elteltével távolítjuk el. A varratszedésig a műtéti seb nyalogatását védőgallérral akadályozzuk meg. Gyakran merül fel az a tévhit, hogy az ivartalanítás miatt elhíznak a kutyák. Az ivartalanítás után valóban elhízhat a kutyánk, amennyiben nem igényei szerint etetjük. Az ivartalanítás után a kutya nemi aktivitása megszűnik, így több időt és energiát fordíthat a táplálkozásra. Fontos tehát hogy a műtét után ne tápláljuk túl a kutyánkat, inkább kevesebbet adjunk neki.
Kapcsolódó cikk: az emlődaganat megelőzése