IDŐPONTFOGLALÁS

1133 Budapest, Kárpát u. 26.
(bejárat a Pozsonyi útról)

+36-1/780-8380

Hétköznap: 8-13 és 15-20
Szombaton: 9-12
Vasárnap: zárva

1133 Budapest, Kárpát u. 26.
(bejárat a Pozsonyi útról)

+36-1/780-8380

Hétköznap: 8-13 és 15-20

Szombaton: 9-12

Vasárnap: zárva

angol nyelv Pozyonyidoki

NYÚLBETEGSÉGEK

Kedves Nyuszis Gazdik!

FIGYELEM! RHD 2 elleni védőoltás!

Március 29-én 15 órától 20 óráig és 30-án 9 órától 12 óráig RHD 2 összevont oltást hirdetünk.

Időpontfoglalás az alábbi számon: 06-1-780-8380

Oltás ára: 4000Ft

 

VÉDŐOLTÁSSAL MEGELŐZHETŐ FERTŐZŐ NYÚLBETEGSÉGEK

MYXOMATOSIS

Bevezetés:

A nyulak myxomatosisát egy az emberi himlőhöz hasonló Poxvírus okozza, melyet általában a szúnyogok terjesztenek. A betegség nagyon veszélyes, általában elhullással végződik.

Tünetek:

Egy hetes lappangási idő után a legjellemzőbb tünetek a fejen alakulnak ki. Hurutos, majd gennyes szem és orrfolyás mellett a szem körül az orron és a füleken daganatszerű növedékek alakulhatnak ki, melyek később a nemi szervek körül, majd testszerte jelentkezhetnek. Az állatok étvágytalanok, lesoványodnak, sok esetben elhullás is bekövetkezik.

Megelőzés:

A szúnyogháló sem ad biztos védelmet, mivel a betegséget időnként a bolhák és más vérszívó ízeltlábúak is terjeszthetik, ráadásul a fertőzött ízeltlábút a takarmánnyal is bejutatthatjuk. Biztos védelmet csak védőoltással lehet kialakítani! A betegséget csak tünetileg lehet kezelni, mely sok esetben kudarccal végződik.

 

 

NYULAK VÉRZÉSES BETEGSÉGE

Bevezetés:

A nyulak vérzéses betegségét (Rabbit Haemorhagic Disease, RHD) egy Calicivírus okozza. A korokozó fertőzött váladékokkal gyorsan terjed és nagyon veszélyes, általában elhullással járó megbetegedést okoz.

Tünetek:

A fertőzés 1-2 nap alatt drasztikus tüneteket okoz, láz, levertség, étvágytalanság, majd hirtelen véres orrfolyás, légszomj után a nyulak általában elpusztulnak.

Megelőzés:

Szerencsére van forgalomban védőoltás, mellyel védekezhetünk a betegség ellen. Megbetegedés esetén kezelést nem szabad alkalmazni, a fertőzött nyulakat kíméletesen el kell altatni, és a megbetegedést hatósági állatorvosnak be kell jelenteni!

 

RHD 2

Bevezetés:

Nyulak vérzéses betegségének 2-es törzse.

Tünetek:

A nyuszik szinte minden korosztálya fogékony erre a betegségre. Ez a törzs vérrögképződésre hajlamosít. Jellegzetes tünetei nincsenek, az állatok hirtelen elpusztulnak. A lappangási idő a fertőzödéstől számított 3-9 nap is lehet.

Megelőzés:

Eravac inaktivált vakcina. A nyuszik 30 napos kortól olthatóak, a a védettség az oltástól számított 1 hét múlva alakul ki, mely 9 hónapig tart.

Az oltás esetleges mellékhatásai: a testhőmérséklet rövid ideig tartó emelkedése, amely a vakcinázás után 2-3 nappal fordulhat elő, valamint 2 cm-nél kisebb méretű duzzanat kialakulhat a vakcinázás helyén, amely magától felszívódik idővel. 

 

OLTÁSI PROGRAM LAKÁSBAN EGYEDÜL TARTOTT NYULAKNAK:

6 hetes kor után Myxovac oltás (Myxomatosis ellen), majd évente ismétlő oltás

OLTÁSI PROGRAM MÁS NYULAKKAL IS TALÁLKOZÓ NYULAKNAK:

6 hetes kor után: Nobivac Myxo-RHD kombinált oltás (Myxomatosis és Nyulak Vérzéses Betegsége) évente ismételve! (Pestorin mormyx 4 hét múlva, majd félévente!)