1133 Budapest, Kárpát u. 26.
(bejárat a Pozsonyi útról)

+36-1/780-8380

Hétköznap: 8-13 és 15-20
Szombaton: 9-12
Vasárnap: zárva

1133 Budapest, Kárpát u. 26.
(bejárat a Pozsonyi útról)

+36-1/780-8380

Hétköznap: 8-13 és 15-20

Szombaton: 9-12

Vasárnap: zárva

angol nyelv

NYÚLBETEGSÉGEK

VÉDŐOLTÁSSAL MEGELŐZHETŐ FERTŐZŐ NYÚLBETEGSÉGEK

MYXOMATOSIS

Bevezetés:

A nyulak myxomatosisát egy az emberi himlőhöz hasonló Poxvírus okozza, melyet általában a szúnyogok terjesztenek. A betegség nagyon veszélyes, általában elhullással végződik.

Tünetek:

Egy hetes lappangási idő után a legjellemzőbb tünetek a fejen alakulnak ki. Hurutos, majd gennyes szem és orrfolyás mellett a szem körül az orron és a füleken daganatszerű növedékek alakulhatnak ki, melyek később a nemi szervek körül, majd testszerte jelentkezhetnek. Az állatok étvágytalanok, lesoványodnak, sok esetben elhullás is bekövetkezik.

Megelőzés:

A szúnyogháló sem ad biztos védelmet, mivel a betegséget időnként a bolhák és más vérszívó ízeltlábúak is terjeszthetik, ráadásul a fertőzött ízeltlábút a takarmánnyal is bejutatthatjuk. Biztos védelmet csak védőoltással lehet kialakítani! A betegséget csak tünetileg lehet kezelni, mely sok esetben kudarccal végződik.

 

 

NYULAK VÉRZÉSES BETEGSÉGE

Bevezetés:

A nyulak vérzéses betegségét (Rabbit Haemorhagic Desease, RHD) egy Calicivírus okozza. A korokozó fertőzött váladékokkal gyorsan terjed és nagyon veszélyes, általában elhullással járó megbetegedést okoz.

Tünetek:

A fertőzés 1-2 nap alatt drasztikus tüneteket okoz, láz, levertség, étvágytalanság, majd hirtelen véres orrfolyás, légszomj után a nyulak általában elpusztulnak.

Megelőzés:

Szerencsére van forgalomban védőoltás, mellyel védekezhetünk a betegség ellen. Megbetegedés esetén kezelést nem szabad alkalmazni, a fertőzött nyulakat kíméletesen el kell altatni, és a megbetegedést hatósági állatorvosnak be kell jelenteni!

OLTÁSI PROGRAM LAKÁSBAN EGYEDÜL TARTOTT NYULAKNAK:

6 hetes kor után Myxovac oltás (Myxomatosis ellen), majd évente ismétlő oltás

OLTÁSI PROGRAM MÁS NYULAKKAL IS TALÁLKOZÓ NYULAKNAK:

6 hetes kor után: Nobivac Myxo-RHD kombinált oltás (Myxomatosis és Nyulak Vérzéses Betegsége) évente ismételve! (Pestorin mormyx 4 hét múlva, majd félévente!)