IDŐPONTFOGLALÁS ITT! 

1133 Budapest, Kárpát u. 26.
(bejárat a Pozsonyi útról)

+36-1/780-8380

Hétköznap: 8-13 és 15-20
Szombaton: 9-12
Vasárnap: zárva

 

1133 Budapest, Kárpát u. 26.
(bejárat a Pozsonyi útról)

+36-1/780-8380

Hétköznap: 8-13 és 15-20

Szombaton: 9-12

Vasárnap: zárva 

angol nyelv Pozyonyidoki

NŐSTÉNY VADÁSZGÖRÉNY IVARTALANÍTÁSA

Nőstény vadászgörények ivartalanításának több oka is lehet:

Nem kívánt szaporulat kivédése

A görényfélék nagyon szapora állatok. A vadászgörények általában 5-12 hónapos koruk körül már ivarérettek, a nőstények tavasztól őszig ivarzásra képesek, a párzás petesejtleválást provokál, évente akár több almot is lerakhatnak, egy alomban átlag 3-8 kisgörényt fialnak.

Kijáró nőstény görények párzási marakodásának kivédése

A párzáshoz kapcsolódó harapásokkal, karmolásokkal erősen fertőzött sebeket ejthetnek egymáson. A párzási időszakok között is a hímek gyakran támadóak a nőstényekkel.

Lakásban tartott nőstény vadászgörényeknél az ivarzási tünetek megszüntetésére

A vadászgörények tüzelési tünetei általában nem nagyon zavaróak, de túltüzelés esetén már egésszégügyi oka lehet az ivartalanításnak.

Betegségmegelőzési céllal

A nőstény vadászgörényeket többféle betegség kialakulásának megelőzése miatt is tanácsos ivartalanítani. Gyakori probléma az egyedül tartott vadászgörényeknél a túltüzelés, a hyperoesztrogenismus, amikor szinte folyamatosan magasabb nő nemi hormon szintek miatt a péra állandóan duzzadt, a magas ösztrogénszint pedig súlyos csontvelőkárosodást és vérszegénységet okoz, illetve az immunrendszert károsítva fertőzéseknek ad lehetőséget. Idősödő korban gyakori a rendellenes petefészekműködés, akár petefészekcysta kialakulása, és gyakran alakul ki méhgyulladás is. Az ivartalanítás az ivarszervi gyulladásos betegségek mellett az ivarszervi daganatos betegségek megelőzésében is fontos. A fiatal korban elvégzett ivartalanítás az emlődaganatok kialakulásának esélyét is nagyban lecsökkenti.

Gyógyítási céllal

Méhgyulladás vagy más kóros méhelváltozás illetve kóros petefészekelváltozás, hyperoesztrogenismus esetén terápiás céllal szükséges az ivartalanítást elvégezni.

Nőstény vadászgörények ivartalanításával kapcsolatos tudnivalók:

Az ivartalanítást általában ivarérettség után, kb. 4 hónapos kortól szokás elvégezni. A hasi műtét altatásban történik, emiatt előtte néhány órát koplaltatni érdemes a vadászgörényt. A hasfali metszést rétegesen zárjuk, a bőrvarratokat egy hét elteltével távolítjuk el. A varratszedésig a műtéti seb nyalogatását védőgallérral akadályozzuk meg.