IDŐPONTFOGLALÁS ITT! ASSZISZTENST KERESÜNK!

1133 Budapest, Kárpát u. 26.
(bejárat a Pozsonyi útról)

+36-1/780-8380

Hétköznap: 8-13 és 15-20
Szombaton: 9-12
Vasárnap: zárva

1133 Budapest, Kárpát u. 26.
(bejárat a Pozsonyi útról)

+36-1/780-8380

Hétköznap: 8-13 és 15-20

Szombaton: 9-12

Vasárnap: zárva 

angol nyelv Pozyonyidoki

NŐSTÉNY MACSKÁK IVARTALANÍTÁSA

Nőstény macskák ivartalanításának több oka is lehet:

Nem kívánt szaporulat kivédése

A macskafélék nagyon szapora állatok. A macskák általában 6 hónapos koruk körül már ivarérettek, a nőstények szinte egész évben ivarzásra képesek, a párzás petesejtleválást provokál, évente akár több almot is lerakhatnak, egy alomban általában 3-6 kismacskát fialnak.

Kijáró nőstény macskák párzási marakodásának kivédése

A kijáró kandúr macskák gyakran marakodnak egymással egy-egy nőstény kegyeinek elnyeréséért, illetve az elnyert nősténnyel a párzás alatt. A harapásokkal, karmolásokkal erősen fertőzött sebeket ejthetnek egymáson, mely sebek hajlamosak betályogosodni. A marakodással halálos kimenetelű vírusos macskabetegségeket (pl. macskák fertőző leukaemiája, macskák fertőző immunhiányos betegsége) is elkaphatnak egymástól.

Lakásban tartott nőstény macskáknál az ivarzási tünetek megszüntetésére

A nőstény macskák akár 2-3 hetes időközökkel 5-6 napon keresztül tüzelhetnek. Az ivarzási tünetek nagyon erősek lehetnek, sokszor szinte ivarzási düh jelentkezik. A macskák ilyenkor alig esznek, egész nap hangosan nyávognak.

Betegségmegelőzési céllal

A nőstény macskákat többféle betegség kialakulásának megelőzése miatt is tanácsos ivartalanítani. Idősödő korban gyakori a rendellenes petefészekműködés, akár petefészekcysta kialakulása, és gyakran alakul ki méhgyulladás is. Az ivartalanítás az ivarszervi gyulladásos betegségek mellett az ivarszervi daganatos betegségek megelőzésében is fontos. A fiatal korban elvégzett ivartalanítás az emlődaganatok kialakulásának esélyét is nagyban lecsökkenti.

Gyógyítási céllal

Méhgyulladás illetve kóros petefészekelváltozás esetén terápiás céllal szükséges az ivartalanítást elvégezni.

Nőstény macskák ivartalanításával kapcsolatos tudnivalók:

Hormonkészítményekkel felfüggeszthető illetve megelőzhető az ivarzás, de ezt hosszú éveken át ez semmiképpen nem javasolható, mivel ez méhgyulladás kialakulásához vezethet. Átmeneti megoldásnak viszont hasznos lehet, ha esetleg később kismacskákat szeretnénk. Az ivarzás végleges és biztos megszüntetése ivartalanítási műtéttel lehetséges. Az ivartalanítást általában ivarérettség után, kb. 6 hónapos kortól szokás elvégezni. A hasi műtét altatásban történik, emiatt előtte egy napot koplaltatni érdemes a macskát. Egészséges méhszarvak esetén végezhetünk önállóan patefészekeltávolítást is, egyéb esetben a méhszarvakat is mindenképpen eltávolítjuk. A hasfali metszést rétegesen zárjuk, a bőrvarratokat egy hét elteltével távolítjuk el. A varratszedésig a műtéti seb nyalogatását védőgallérral akadályozzuk meg.

kapcsolódó cikk: az emlődaganat megelőzése