IDŐPONTFOGLALÁS ITT! 

1133 Budapest, Kárpát u. 26.
(bejárat a Pozsonyi útról)

+36-1/780-8380

Hétköznap: 8-13 és 15-20
Szombaton: 9-12
Vasárnap: zárva

 

1133 Budapest, Kárpát u. 26.
(bejárat a Pozsonyi útról)

+36-1/780-8380

Hétköznap: 8-13 és 15-20

Szombaton: 9-12

Vasárnap: zárva 

angol nyelv Pozyonyidoki

MACSKA TARTÁSI TANÁCSOK

Táplálás

Mikor mennyit?

A kölyökmacskákat 6-8 hetes korukban választják el anyjuktól. A tejtáplálásról szilárd táplálékra való áttérés fokozatos, ne hirtelen legyen. Ha a kismacskák már az elválasztás előtti időben is fogyasztanak szilárd táplálékot, akkor bélrendszerük könnyebben alkalmazkodik. Elválasztás után a kölyökmacskának (tehén)tejet adni már nem tanácsos, mert könnyen erjedést, puffadást és hasmenést okozhat.

A kölyökmacska 3 hónapos koráig naponta akár 5-ször is, fél éves korig napi 3-szor, később napi 2-szer kaphat eleséget. Eleség ne legyen állandóan a macska előtt, sőt amit 15 perc alatt nem eszik meg, azt nyugodtan vegyük el tőle. A táplálék mennyiségét mindig a macska kondíciójához és aktuális igényéhez mérten adjuk. Szobahőmérsékletű víz mindig folyamatosan legyen a macska előtt. Betegség esetén meleg keserűtea is adható. A folyadékbevitel kiegészítésére a levesek és főzelékfélék is megfelelőek.

Mit?

A táplálék összeállítása házilag is megoldható, de gyári tápokat és konzerveket is adhatunk macskánknak. A házikoszt mindig fehérjéből és köretből álljon. Fiatal korban, vemhes állatnál és bizonyos betegségekben 50% fehérje lehet a köret mellett. Felnőtt korban már 30% fehérje bőven elegendő az eleségben. Bizonyos betegségekben csak egészen kevés fehérjét szabad adnunk. Fehérjeforrásként főleg hőkezelt állati eredetű fehérjék jönnek számításba. Nyersen ne adjunk állati eredetű fehérjét.

Állati eredetű fehérjeforrásként mindenféle főtt hús (baromfi, marha, sertés, ló, nyúl, bárány, vad), tejtermék (joghurt, kefir, sajt, túró, aludttej), főtt tojás és halféleségek adhatók. Köretnek főtt rizs, tészta, főzelékek, párolt zöldségek, esetleg jól megfőzött krumpli adható. A házikoszt ne legyen fűszeres. A gyári tápokból, konzervekből macskánk kora, fajtája alapján pénztárcánk szerint válogathatunk. A száraz tápokat érdemes kevés folyadékkal, levessel nedvessé téve adni. A félnedves tápokat és konzerveket érdemes megmelengetni, semmiképp sem hidegen adni.

Mit ne?

Csontos húst legkorábban 3-4 hónapos kortól adhatunk. Szilánkosan törő, éles (pl. baromfi felső kar) illetve egybe lenyelhető csontot (pl. sertés csigolya) ne adjunk. A kölyökmacskák szívesen vesznek szájukba különféle idegen tárgyakat, ezek közül azok veszélyesek, amiket le tudnak nyelni. A lenyelt kisebb játék könnyen bélelzáródást okozhat. A szétrágott takaróból, textíliából származó fonal, cérna, madzag könnyen lefűzheti a beleket.

Kijárás

A kölyökmacskát nem szabad addig kiengedni, sem más olyan helyre vinni, ahol macskákkal találkozhat, amíg nincs megfelelő védelme a fontosabb macskabetegségek ellen. A megfelelő immunállapot eléréséhez a kölyökmacskákat jól meghatározott oltási program szerint védőoltásokban kell részesíteni. A kijáró macskák ivartalanítása járványügyi okokból tanácsolt.

Egyéb teendők

A rendszeres bolhaűzés és féregtelenítés minden húsevő számára nélkülözhetetlen. A nagyobb szőrű állatok bundáját rendszeresen fésülni, kefélni és ápolni kell, emellett időszakosan ún. szőroldó pasztát kell adnunk a tisztálkodás közben lenyelt szőrök kiürülésének segítésére. Az egészséges macska sokat mosakszik, fürdetni nem szükséges. A lakásban tartott macskák számára tiszta macskaalommal ellátott macskatálcát kell elhelyeznünk. A karmok megfelelő koptatásához kaparófát helyezhetünk el a lakásban, különben a túlnőtt karmokat kéthavonta vágni szükséges.