IDŐPONTFOGLALÁS ITT! 

1133 Budapest, Kárpát u. 26.
(bejárat a Pozsonyi útról)

+36-1/780-8380

Hétköznap: 8-13 és 15-20
Szombaton: 9-12
Vasárnap: zárva

 

1133 Budapest, Kárpát u. 26.
(bejárat a Pozsonyi útról)

+36-1/780-8380

Hétköznap: 8-13 és 15-20

Szombaton: 9-12

Vasárnap: zárva 

angol nyelv Pozyonyidoki

MACSKA OLTÁSI PROGRAM

A kölyökmacskák anyjuktól kapott különféle kórokozók elleni passzív védelme 6-8 hetes korukig védi őket. Ekkor kell tehát elkezdeni a kölyökmacskák aktív immunizálását kialakítani egy megfelelően kialakított oltási programmal. A védőoltásokban elölt vagy gyengített kórokozók vannak, melyek legyőzése megbetegedés nélkül végbemegy, miközben 10-14 nap alatt kialakul egy gyenge védelem a szervezetben az adott kórokozó ellen. Megbízható védelem az erős kórokozóval szemben többször ismételt védőoltásokkal érhető el.

A kölyökmacskákat még a gyengített kórokozók legyőzése is kissé megviselheti (legfeljebb egynapi bágyadtság az oltás után), ezért a védőoltást csak egészséges állatnak szabad adni.

A kölyökmacskák gyakori gyengítő tényezője a bélférgesség, a bolhásság, az alultápláltság, ezért az oltás megfelelő hatékonyságának eléréséhez nélkülözhetetlen a rendszeres féregűzés, bolhaűzés és megfelelő táplálás. Macskák számára jogi értelemben nincs kötelező oltás, kivéve külföldre való utaztatásukat, amikor veszettség ellen be kell őket is oltani. Orvosi szempontból viszont minden macskát ajánlott oltani. A lakásban tartott, más macskával nem érintkező macskát elegendő azon macskabetegségek ellen oltani, amelyek kórokozóját mi magunk is behurcolhatjuk a lakásba (fertőző orr-légcsőgyulladás, fertőző gyomor- és bélgyulladás, calicivírus okozta nátha, chlamydiosis).

A kijáró macskát emellett a marakodás útján terjedő macskabetegségek ellen is oltani szükséges (veszettség, macskaleukosis, fertőző hashártyagyulladás). A macskaleukosis, vagy más néven vírusos fehérvérűség nem csak marakodással terjedhet, hanem a kismacskák anyjuktól is örökölhetik. A vírusos fehérvérűséggel fertőzött, akár tünetmentes, kismacskákat macskaleukosis ellen oltani hatástalan. Ezért nagyon fontos a kölyök mentességének vérvizsgálattal történő megállapítása.

A kijáró, marakodó macskákat sajnos olyan halálos vírusos betegség is fenyegeti, amivel szemben egyenlőre nem áll rendelkezésre oltóanyag (macska-AIDS). A marakodással terjedő betegségekkel való fertőződés esélye az ivartalanított kijáró macskák esetében jóval kisebb, ezért a kijáró macskát fél éves kora után ivartalanítani tanácsos.

A rendelő ajánlott oltási programja lakásban tartott macskák részére:

  • 9. hét: Kombinált oltás (fertőző orr-légcsőgyulladás, fertőző gyomor- és bélgyulladás, calicivírus okozta nátha, chlamydiosis)
  • 11. hét: Kombinált ismétlő (majd évenet)

A rendelő ajánlott oltási programja kijáró macskák részére:

  • 9. hét: Nagy kombinált oltás (fertőző orr-légcsőgyulladás, fertőző gyomor- és bélgyulladás, calicivírus okozta nátha, chlamydiosis, macskaleucosis)
  • 11. hét: Nagy kombinált ismétlő (majd évente)
  • 13. Veszettség elleni oltás (külföldre történő utazáshoz is kell!!!) majd évente
  • 16. hét Fertőző hashártyagyulladás elleni védelem
  • 19. hét: Fertőző hashártyagyulladás elleni védelem ismétlés (majd évente)

Egyéb védőoltás:

Microsporiasis elleni védőoltás bőrgombásodásra hajlamos illetve tüneteket mutató macskáknál javasolt.