IDŐPONTFOGLALÁS ITT! 

1133 Budapest, Kárpát u. 26.
(bejárat a Pozsonyi útról)

+36-1/780-8380

Hétköznap: 8-13 és 15-20
Szombaton: 9-12
Vasárnap: zárva

 

1133 Budapest, Kárpát u. 26.
(bejárat a Pozsonyi útról)

+36-1/780-8380

Hétköznap: 8-13 és 15-20

Szombaton: 9-12

Vasárnap: zárva 

angol nyelv Pozyonyidoki

VÉDŐOLTÁSOK

PARVOVIRUSOS BÉLGYULLADÁS

Bevezetés:

A parvovírus okozta enteritis a fiatal kutyák legveszélyesebb fertőző bélgyulladása. A korokozó a fertőzött bélsárral terjed.

Tünetek:

Néhány napos lappangási idő után hőemelkedés, láz, elesettség, bágyadtság, étvágytalanság jelentkezik, majd a kórokozó a bélhámsejteket súlyosan károsítva, a bélfalat szinte teljesen lecsupaszítva, súlyos sokszor véres hasmenést és hányást okoz, következményes kiszáradással.

Megelőzés, Kezelés:

Az anyai immunitás 5-6 hetes korukig passzívan védi a kölyökkutyákat a parvovírusos bélgyulladástól, ezután viszont már 6-7 hetes korban el kell kezdeni a kiskutyák aktív immunizálását parvovírus elleni védőoltással. Megbetegedés esetén a bélgyulladást tünetileg tudjuk kezelni. Nagyon fontos a folyadékpótlás, a másodlagosan beszaporodó kórokozók elleni védelem és szérum adása.

 

 

SZOPORNYICA

Bevezetés:

A vírusos megbetegedés fiatal kutyákban illetve vadászgörényekben nagyon veszélyes, akár végzetes is lehet, de felnőtt kutyákban is akár maradandó károsodásokat okozhat. A korokozó a fertőzött tetsváladékokkal, legfőképpen orrváladékkal gyorsan terjed.

Tünetek:

Néhány napos lappangási idő után fiatal kutyában hirtelen kialakuló súlyos tünetek alakulhatnak ki, míg idősebb kutyákban általában elhúzódóbban alakulnak ki és kevésbé súlyos tünetek. Fiatal kutyákban magas láz, idősebbekben inkább csak hőemelkedés jellemző, majd étvágytalanság, kedvetlenség, hurutos szem- és orrfolyás, majd bakteriális felülfertőzésnél már akár gennyes orrfolyás, sokszor hasmenés és hányás is kialakul.

Jellemzőek az idegrendszeri tünetek, egy-egy izomcsoport görcse (tic), de akár bénulás is kialakulhat. Idült esetben az orrtükör és a talppárnák szárazak és kicserepesedtek. Vemhes állatokban akár vetélés is előfordulhat. A magzati fertőzésnél például a fogcsíra károsodhat, a felnőttkori fogak zománchibáját előidézve. A gócos agyvelőgyulladás maradandó epilepsziás tüneteket okozhat később. Vadászgörényekben a betegség lefolyása még gyorsabb. A tünetek néhány óra alatt jelentkezhetnek, és az idegrendszeri tünetek dominánsabbak, az elhullás még gyakoribb.

Megelőzés, Kezelés:

A kölyökkutyákat 2-3 hónapos koruk után kéthetes időközzel kombinált védőoltással kétszer beoltva kialakíthatunk egy alap védelmet, amit később ismétlő oltásokkal szinten lehet tartani. Megbetegedés esetén csak tüneti kezelést tudunk alkalmazni, de kölyök kutyáknál ennek kimenetele igencsak kétes.

 

 

 

FERTŐZŐ MÁJGYULLADÁS (RUBARTH-KÓR)

Bevezetés:

A kutyák fertőző májgyulladását adenovírus okozza. Fiatal kutyákban különösen veszélyes, gyors lefolyású, általában fertőzött vizelettel gyorsan terjedő megbetegedést okozhat.

Tünetek:

Néhány napos lappangási idő után elesettség, magas láz, bevérzések, sárgaság, hányás, esetleg folyadékbeszűrődés és görcsök is jelentkezhetnek, sőt elhullás is bekövetkezhet. Kialakulhat szaruhártya-oedema is, amely jellegzetes kékes elhomályosodást okozhat mindkét szemen, ezért kék szem betegségnek is nevezik. A felnőtt kutyák általában enyhébb tünetekkel vészelik át a betegséget.

Megelőzés, Kezelés:

A kombinált oltásokban jelen van az adenovírus, így a kutyák rendszeres oltásával a betegség ma már szerencsére ritkán fordul elő. Megbetegedés esetén csak tüneti kezelést tudunk alkalmazni.

 

 

LEPTOSPIROSIS

Bevezetés:

A különféle leptospira baktériumok nem ritkák a környezetben, leggyakrabban fertőzött vizelettel szennyezett vizeknél, de tünetekben megnyilvánuló leptospirosis kutyákban szerencsére ma már ritkán alakul ki a kombinált védőoltásoknak köszönhetően.

Tünetek:

Egy-két hetes lappangási idő után fiatal kutyákban magas láz, levertség, étvágytalanság, majd sárgaság, esetleg görcsök alakulnak ki. Idősebb kutyában gyakori a tünetmentes átvészelés, de akár súlyos veseelégtelenség is kialakulhat.

Megelőzés, Kezelés:

Bár bakteriális fertőzésről van szó, a kombinált oltásokban jelen van a leptospira, így ezekkel védekezhetünk a betegség ellen. Idejében megkezdett antibiotikumokkal a betegség kezelése reményteli lehet.

 

 

 

CORONAVÍRUSOS BÉLGYULLADÁS

Bevezetés:

A coronavírusos bélgyulladás esetén fiatal kutyákban a bélnyálkahártya felszíne súlyosan károsodhat, napokig tartó erős hasmenést okozva. A korokozó a fertőzött bélsárral könnyen terjed.

Tünetek:

Néhány napos lappangási idő után étvágytalanság, levertség, esetleg hőemelkedés, majd vízszerű hasmenés, esetleg hányás jelentkezik, a kölyök kutyák a folyadékveszteségtől gyorsan kiszáradhatnak. A vírus okozta bélnyálkahártyasérülésen keresztül bakteriális társfertőzésre is számítani kell.

Megelőzés, Kezelés:

A kiskutyákat 6 hetes koruk után kéthetes időközzel kétszer beoltva védekezhetünk a fertőzés ellen. Védőoltásból egykomponensű corona-oltást, és coronavírust is tartlamazó többkonponensű kombinált oltást is választhatunk. A megbetegedés kezelése a bélgyulladás általános tüneti kezelése, az infúziós folyadékpótlás általában elengedhetetlen.

 

 

 

VESZETTSÉG (RABIES)

Bevezetés:

A veszettség az emberre is veszélyes gyógyíthatatlan vírusos betegség, melynek közvetítésében a húsevő állatok jelentős szerepet töltenek be. A korokozó nyállal terjed, általában harapás útján. A kötelező eboltással és a rókák csalétekvakcinázásával szerencsére manapság már ritkaság nálunk a veszettség, de húsevő állat okozta emberi harapás esetén minden esetben gondolni kell rá, és a harapásról értesíteni kell kezelőorvosunkat és a hatósági állatorvost is. Ilyenkor a veszettséggyanús állatot két hetes megfigyelésre kell vonni, a megmart embernek pedig veszettség elleni sorozatoltást kell kapnia.

Tünetek:

A vírus a harapás után az idegek mentén haladva a központi idegrendszerbe jut, súlyos idegrendszeri tüneteket kialakítva. Jellemző a tudatzavar, viselkedészavar, görcsök, agresszív viselkedés, támadási kézség, nyelési nehézség miatt nyálzás, habzó száj, később bénulás, fulladás. Létezik csendes forma is, amikor dühöngő tünetek helyett éppen a vad állatok szokatlan kedvessége tűnhet fel, a veszett róka például odamerészkedik az ember közelébe, vagy visszahúzódva-elbújva támad a hozzá közeledőre.

Kórjelzés:

Biztos diagnózis a veszettségben elhullott állat agyszövetéből végzett immunfluoreszceniás vizsgálattal történhet.

Megelőzés:

Hazánkban az ebek kötelező veszettség elleni oltását törvény írja elő. Minden kutyát 3-4 hónapos korában egykomponensű veszettség oltással be kell oltani, majd rá fél évre egy ismétlő oltást kell beadni. Ezután évenkénti védőoltás szükséges! Bár ezt törvény nem szabályozza, de a kijáró, más álatokkal is találkozó macskákat és vadászgörényeket is érdemes veszettség ellen beoltani. Húsevők (kutya, macska, vadászgörény) külföldre történő utaztatása esetén is kötelező a veszettség elleni oltás beadása!

 

 

KULLANCSFERTŐZÉS - BABESIOSIS

Bevezetés:

A kutyák leggyakoribb kullancsfertőzése, egy vérparazitózis. A kórokozó a fertőzött kullancs vérszívásakor juthat a szervezetbe.

Tünetek:

A betegség általában a kullancscsípés után egy héten belül látványos tünetekben mutatkozik meg. Általában magas láz, levertség, étvágytalanság alakul ki. A vérélősködő a vörösvérsejtekben szaporodik, azokat eközben tönkretéve, így vérszegénységet, sápadt nyálkahártyákat, fáradékonyságot előidézve. A szétesett vörösvérsejtekből származó vérfesték a vizeletet sötétbarnára színezheti. A véráramba került vérfesték sárgaságot, sárga nyálkahártyákat is okozhat, és súlyos fertőzésben veseelégtelenség tüneteit idézheti elő, sok ivással és vizeléssel, hányással. A szétesett vörösvérsejtek a lép, a máj megnagyobbodását okozhatják, az előhasi tájék megnagyobbodásával.

Kórjelzés:

A kórelőzményben szereplő kullancsfertőzés, a tünetek és a fizikális vizsgálat alapján a diagnózisunkat vérvizsgálattal tehetjük biztossá.

Megelőzés, Kezelés:

Nagyon fontos a betegségmegelőzés, legfőképpen a kullancsok elleni hatékony védekezés külső élősködők elleni készítményekkel. Ma már létezik védőoltás is a kutyák babesiosisa ellen! A betegség kezelésében a súlyos tünetek és szövődmények elkerülése érdekében nagyon fontos, hogy minél hamarabb kezdjük meg a babesiosis elleni kezelést! A vérélősködő ellen van gyógyszer, de emellett egyéb tüneti kezelésre (pl. vérképzés támogatása, infúziós kezelés a veseelégtelenség kivédésére, társfertőzések elleni kezelés) is szükség lehet.

 

 

KULLANCSFERTŐZÉS - LYME KÓR

Bevezetés:

Az emberi betegséghez sok tekintetben hasonló fertőzést kutyákban is Borrelliákkal fertőzött kullancs terjeszti. A betegségre jellemző hosszú lappangási idő, az állapot hullámzása (hol jobban van egy kicsit a kutya, hol megint hőemelkedése van, esetleg sántít), a tünetek sokfélesége miatt sajnos sokszor sok idő telik el a pontos diagnózishoz, ami növelheti a szövődmények kialakulását.

Tünetek:

A kullancscsípéstől számítva a fertőzés tünetekben sokszor csak hetekkel, vagy akár hónapokkal később alakul ki. Az emberi fertősére jellemző vándorló bőrpír, kutyákban nem feltétlen alakul ki, és a szőrtakaró miatt nem is könnyű észrevenni. A fertőzött kutyákban vissza-visszatérő hőemelkedés (magas láz nem jellemző!), bágyadtság, étvágytalanság alakul ki. Jellemző a hátulsó testfél gyengeség, kacsázó-imbolygó hátulsó végtagokkal. Idült esetben egy-két nagyobb izületben izületi elfajulás, emiatt folyamatos sántítás is kialakulhat. Ezeken túl a kórokozó a szívizmot is megtámadhatja.

Kórjelzés:

A betegség gyanúját vérvizsgálattal lehet megerősíteni.

Megelőzés, Kezelés:

Legfontosabb a kullancs elleni védekezés! Használjunk kullancsriasztó készítményeket, és a zöldben való séta után nézzük át kedvencünket is, hogy nem találunk-e benne kullancsot. Amennyiben bőrbe fúródott kullancsot találunk, azt szakszerűen (lehetőleg kullancskiszedővel) távolítsuk el mihamarább! Kutyáknál forgalomban van már Lyme-kór elleni vakcina, amellyel védekezhetünk a betegség ellen! Idejében diagnosztizálva a betegséget hosszas antibiotikum kúrával akár teljes gyógyulás is várható.

 

 

 

KENNEL (JÁRVÁNYOS) KÖHÖGÉS

Bevezetés:

Az emberi influenzához hasonló kórképet a kutyák Parainfluenza vírusa indítja el, mely a fertőzött váladékokkal, leginkább köhögéssel gyorsan terjed, így kutyákkal zsúfolt helyeken, például kennelekben futótűzszerűen terjed. A vírusos fertőzést másodlagos bakteriális felülfertőzések (leggyakrabban Bordatella bronchiseptica, Pasteurella multocida) súlyosbíthatják.

Tünetek:

Néhány napos lappangási idő után hőemelkedés, rossz közérzet, eleinte folyamatos kínzó száraz, csattanó, libagágogásszerű köhögés jellemző, majd az eleinte hurutos orrfolyás a társfertőzésektől gennyessé válhat, és a légcsőgyulladásből akár súlyos tüdőgyulladás is kialakulhat.

Megelőzés, Kezelés:

Sűrű kutyakörnyezetbe (pl. kennelek, panziók, kutyaiskolák) járó kutyáknak, főleg fiatalabbaknak mindenképpen javasolt a kennelköhögés ellen védekezni, amire egy orrba cseppentős vakcina van forgalomban, amely helyi immunitást alakít ki. A vakcina a betegség kezelésére is alkalmas, de megbetegedés esetén a légúti fertőzésre antibiotikumot és nyálkaoldókat is adunk.