IDŐPONTFOGLALÁS ITT! 

1133 Budapest, Kárpát u. 26.
(bejárat a Pozsonyi útról)

+36-1/780-8380

Hétköznap: 8-13 és 15-20
Szombaton: 9-12
Vasárnap: zárva

 

1133 Budapest, Kárpát u. 26.
(bejárat a Pozsonyi útról)

+36-1/780-8380

Hétköznap: 8-13 és 15-20

Szombaton: 9-12

Vasárnap: zárva 

angol nyelv Pozyonyidoki

KUTYA OLTÁSI PROGRAM

A nagyvárosokban tartott kutyák kórokozói jelentősen felerősödnek, míg a különböző városi ártalmak miatt a kutyák ellenállóképessége nagyban lecsökken. A városban tartott gyengült immunrendszerű kutyák különböző felerősödött kórokozókkal szembeni védekezőképességét jól összehangolt oltási programmal lehet kialakítani. Jogi értelemben a kutyákat csak az emberre nézve is halálos kimenetelű veszettségvírus ellen kötelező oltani. Az első veszettség elleni oltást a kutya 3-4 hónapos kora között, a másodikat egy éves koráig kell megkapnia. Ezután a kutyáknak évente egyszer kell veszettség oltást kapniuk.

A kutyákra nézve különösen veszélyes kórokozók ellen a kötelező veszettségoltáson túl különféle védőoltások léteznek, melyek adása nem kötelező, csak orvosilag ajánlott. A kölyökkutyák anyjuktól kapott különféle kórokozók elleni passzív védelme 6 hetes korukig védi őket. Ekkor kell tehát elkezdeni a kölyökkutyák aktív immunizálását kialakítani egy megfelelően kialakított oltási programmal. A védőoltásokban elölt vagy gyengített kórokozók vannak, melyek legyőzése megbetegedés nélkül végbemegy, miközben 10-12 nap alatt kialakul egy gyenge védelem a szervezetben az adott kórokozó ellen.

Megbízható védelem az erős, utcai kórokozóval szemben többször ismételt védőoltásokkal érhető el. A kölyökkutyákat még a gyengített kórokozók legyőzése is kissé megviselheti (legfeljebb egynapi bágyadtság az oltás után), ezért a védőoltást csak egészséges állatnak szabad adni. A kölyökkutyák gyakori gyengítő tényezője a bélférgesség, a bolhásság, az alultápláltság, ezért az oltás megfelelő hatékonyságának eléréséhez nélkülözhetetlen a rendszeres féregűzés, bolhaűzés és megfelelő táplálás.

A rendelő ajánlott oltási programja városi kutyák részére:

  • 7. hét: Parvovírusos hasmenés elleni védőoltás
  • 9. hét: Kombinált oltás (Parvovírusos hasmenés, Szopornyica, Fertőző májgyulladás, Leptospirosis, Kennel köhögés, Coronavírusos hasmenés)
  • 11. hét: Kombinált ismétlő
  • 3-4 hónapos korban: Veszettség elleni oltás
  • kb. 8. hónap: Kombinált ismétlő
  • 9-10 hónapos korban: Veszettség ismétlő

Innentől évente veszettség+kombinált oltás

Egyéb oltási lehetőségek:

Lyme-kór ellen és Babesiosis ellen is védekezhetünk védőoltással kullancsveszélyes helyeken!

Kennel köhögés ellen is védekezhetünk (főleg fiatal illetve kutyákkal sűrűbben találkozóknak ajánljuk, pl. panzió, kutyaiskola stb.)

Microsporiasis gombaoltás ritkán bőrgombásodás megelőzésére, gyakrabban kezelésére javasolt!