IDŐPONTFOGLALÁS ITT! ASSZISZTENST KERESÜNK!

1133 Budapest, Kárpát u. 26.
(bejárat a Pozsonyi útról)

+36-1/780-8380

Hétköznap: 8-13 és 15-20
Szombaton: 9-12
Vasárnap: zárva

1133 Budapest, Kárpát u. 26.
(bejárat a Pozsonyi útról)

+36-1/780-8380

Hétköznap: 8-13 és 15-20

Szombaton: 9-12

Vasárnap: zárva 

angol nyelv Pozyonyidoki

KANDÚR MACSKÁK IVARTALANÍTÁSA

Kandúr macskák ivartalanításának több oka is lehet:

Nem kívánt szaporulat kivédése

A macskafélék nagyon szapora állatok. A macskák általában 6 hónapos koruk körül már ivarérettek, a nőstények szinte egész évben ivarzásra képesek, a párzás petesejtleválást provokál, évente akár több almot is lerakhatnak, egy alomban általában 3-6 kismacskát fialnak.

Kijáró kandúrok párzási marakodásának kivédése

A kijáró kandúr macskák gyakran marakodnak egymással egy-egy nőstény kegyeinek elnyeréséért, illetve az elnyert nősténnyel a párzás alatt. A harapásokkal, karmolásokkal erősen fertőzött sebeket ejthetnek egymáson, mely sebek hajlamosak betályogosodni. A marakodással halálos kimenetelű vírusos macskabetegségeket (pl. macskák fertőző leukaemiája, macskák fertőző immunhiányos betegsége) is elkaphatnak egymástól.

Lakásban tartott kandúrok jelölésének megszüntetése

A szobában tartott ivarérett kandúr macskák gyakran okoznak kellemetlenséget azzal, hogy penetráns illatú hím nemi hormonokkal teli vizeletükkel jelölnek meg tárgyainkat a lakásban.

Az ivartalanítással kapcsolatban a tulajdonosoknak érdemes tudnia:

Az ivartalanítás altatásban történik, így az altatószer esetlegesen hányást okozó mellékhatása miatt fontos, hogy a műtét előtt egy napot koplaltassuk állatunkat. A műtét során a kandúr macska heréit távolítjuk el a herezacskóra ejtett kb. fél cm-es seben keresztül. A műtéti sebet nem varrjuk, így varratszedésre sincs szükség.

Gyakran merül fel az a tévhit, hogy az ivartalanítás miatt elhíznak a macskák. Az ivartalanítás után valóban elhízhat a macskánk, amennyiben nem igényei szerint etetjük. Az ivartalanítás után a macska nemi aktivitása megszűnik, így több időt és energiát fordíthat a táplálkozásra. Fontos tehát hogy a műtét után ne tápláljuk túl a macskánkat, inkább kevesebbet adjunk neki.

A macskákra jellemző, hogy viszonylag kevés folyadékot isznak, így vizeletük sűrűbb lehet. A sűrű vizeletben kicsapódhatnak kristályok, hólyaghomok alakulhat ki, mely ivartalanított kandúrokban gyakrabban okoz problémát. A herék eltávolítása után kiürülnek a hím nemi hormonok a szervezetből, ami a kandúr macskákban a húgycső tágasságát lecsökkentheti. Másrészt a kandúr macskáknak jóval hosszabb és eleve kisebb átmérőjű húgycsöve van, mint a nőstényeknek. A húgyhólyag-homokosodás húgycsőeltömődést okozhat a kissé beszűkült átmérőjű és hosszú húgycsőben. A húgycső üregének beszűkülése, majd esetleg teljes eltömődése eleinte erőltetett vizeletürítést, vérvizelést, később esetleg teljes vizelési képtelenséget, majd húgyvérűséget okozhat.