IDŐPONTFOGLALÁS ITT! 

1133 Budapest, Kárpát u. 26.
(bejárat a Pozsonyi útról)

+36-1/780-8380

Hétköznap: 8-13 és 15-20
Szombaton: 9-12
Vasárnap: zárva

 

1133 Budapest, Kárpát u. 26.
(bejárat a Pozsonyi útról)

+36-1/780-8380

Hétköznap: 8-13 és 15-20

Szombaton: 9-12

Vasárnap: zárva 

angol nyelv Pozyonyidoki

KAN KUTYÁK IVARTALANÍTÁSA

Kan kutyák ivartalanításának több oka is lehet:

Nem kívánt szaporulat kivédése

A kutyafélék szapora állatok. Ivarérettség után évente két tüzelés jellemző. A felelős állattartáshoz szervesen hozzátartozik, hogy minél kevesebb legyen a gazdátlan, kóborló kutyák száma.

Hyperagresszív viselkedés és túlzott kanosság esetén

Egyes kan kutyák annyira dominánsak vagy agresszívak, támadóak más kan kutyákkal, hogy csak ivartalanítás után lehet velük kutyaközösségbe vagy akár egy rendes utcai sétára menni. Hyperszexualitás, túlzott kanosság esetén is szükség lehet az ivartalanításra, ha ezen viselkedési formák már durván megzavarják az emberi jóérzést.

Gyógyítási céllal

Idősödő korban nem ritkán találkozunk olyan prosztataproblémákkal, súlyos prosztata-megnagyobbodással, prosztatacystákkal, prosztatatályogokkal, prosztatadaganatokkal, amikor szükséges lehet az ivartalanítás, mivel tesztoszteron hiányában a prosztata idővel teljesen elsorvadhat. Az ivartalanításon túl természetesen az adott prosztataproblémát még sokszor külön is kezelni kell. Heredaganatoknál vagy más súlyos hereelváltozásoknál is szükséges lehet a herék műtéti eltávolítására. Bizonyos hormonfüggő végbél körüli daganatok esetében is szükséges lehet az ivartalanításra. Ezenkívül prosztata-megnagyobbodás okozta gátsérv esetén is szükséges lehet az ivartalanítás.

Az ivartalanítással kapcsolatban a tulajdonosoknak érdemes tudnia:

Az ivartalanítás altatásban történik, így az altatószer esetlegesen hányást okozó mellékhatása miatt fontos, hogy a műtét előtt egy napot koplaltassuk állatunkat. A műtét során a kan kutya heréit távolítjuk el. Kisebb termetű kutyák esetében a herezacskó előtt ejtett. kb. 3 cm-es seben keresztül ki lehet venni a heréket. Nagyobb termetű kutyákban a herezacskó eltávolítása mellett vesszük ki a heréket. A műtéti sebet több rétegben zárjuk, a bőrvarratokat 12 nap után távolítjuk el. A herélési seb nyalogatását védőgallérral akadályozzuk meg. Gyakran merül fel az a tévhit, hogy az ivartalanítás miatt elhíznak a kutyák. Az ivartalanítás után valóban elhízhat a kutyánk, amennyiben nem igényei szerint etetjük. Az ivartalanítás után a kutya nemi aktivitása megszűnik, így több időt és energiát fordíthat a táplálkozásra. Fontos tehát hogy a műtét után ne tápláljuk túl a kutyánkat, inkább kevesebbet adjunk neki.