IDŐPONTFOGLALÁS

1133 Budapest, Kárpát u. 26.
(bejárat a Pozsonyi útról)

+36-1/780-8380

Hétköznap: 8-13 és 15-20
Szombaton: 9-12
Vasárnap: zárva

1133 Budapest, Kárpát u. 26.
(bejárat a Pozsonyi útról)

+36-1/780-8380

Hétköznap: 8-13 és 15-20

Szombaton: 9-12

Vasárnap: zárva

angol nyelv Pozyonyidoki

DIÉTÁS TÁPLÁLÁS KISÁLLATOKNÁL

A diétáról általánosságban

A diéta egészségügyi szempontok szerint kialakított étrendet jelent, amit a táplálék mennyiségének, minőségének, és/vagy összetételének speciális kialakításával alakítunk ki. Egy megfelelően összeállított diétával a szervezet optimálisabban élhet. A diétás étrendet legtöbbször mi magunk is összeállíthatjuk az állatorvos tanácsára, de kész diétás tápok is beszerezhetők. A diétás étrendet bizonyos esetekben (pl. egy egyszerű hasmenés kiegészítő kezelésekor) csak napokig, máskor hónapokig (pl. testsúlycsökkentő diétánál), leggyakrabban viszont az állat élete végéig kell folytatnunk (pl. idült vese, máj, szív, hasnyálmirigy betegségek). A diétás táplálást mindig naponta többszöri kisebb adagokkal érdemes végezni. Lehetőség szerint a táplálékot megmelegítve adjuk.

Hasmenés elleni diéta

Egy egyszerű hasmenést (egy-két napos hígabb, pépesebb bélsár) sokszor gyógyszerek nélkül egynapos koplaltatás után elkezdett diétával is megoldhatunk. Ilyen esetben először főtt rizst adjunk kevés csirkehússal, majd háztartási kekszet, dinsztelt sárgarépát, húslevest is adhatunk. Stresszhelyzetek előtt (pl. választás, nagyobb utazás) a hasmenés kivédésére is etessünk ilyen diéta szerint. A víz mellett meleg keserűteát is adjunk. Széntablettát állatoknak is lehet adni, bélfertőtlenítő oldatot csak állatorvos utasítása alapján alkalmazzunk. Ha a hasmenés erősebb (több napos híg hasmenés) már antibiotikumot is kénytelen alkalmazni az állatorvos. Ilyenkor a diétát a bélflóra helyreállítását szolgáló élőflórás Kaukázusi kefirrel vagy speciális baktérium kultúrával (pl. Probios por) egészíthetjük ki.

A tejcukor érzékeny állatokban a tejitatás kifejezett puffadást és hasmenést okozhat, ezért a tejitatást kerüljük, inkább tejtermékeket adjunk.
Ír szetterek közül sok lisztérzékeny, a pékáruk hasmenést okozhatnak.

A táplálékban lévő fehérje, mint testidegen fehérje allergiás bélgyulladást, hosszantartó hasmenést okozhat. A leggyakoribb táplálékallergén a baromfihús, majd a marhahús (mivel ezek a fehérjeforrások a leggyakoribbak a tápokban). A szarvasmarha fehérjéje ellen kialakult allergiára jellemző, hogy ilyenkor a marhahús, a tehéntej és a tejtermékek (pl. sajt, túró, tejföl, tejcsokoládé) is hasmenést okoznak. Ritkábban más hosszan etetett fehérjeforrás is eleségallergiát okozhat. Az eleségallergia kezelése nem könnyű, csak szigorú diétával orvosolható. A diéta első szakaszában teljesen elhagyjuk az addig etetett eleségféleségeket (eliminációs diéta), és a hasmenés teljes rendeződéséig, de legalább 4 hétig eddig nem etetett fehérjét adunk (pl. bárány, nyúl, lóhús). Az eliminációs diéta alatt egy falatnyi korábban etetett fehérjét sem szabad kapnia az állatnak. Ha az így kialakított diéta túl költséges, vagy nagyon egyoldalú, akkor elindíthatjuk a diéta második szakaszát. A második szakaszban a régebben etetett fehérjék közül 3 hetente egyet beveszünk a diétába (provokációs diéta) és figyeljük lesz-e újra hasmenése az állatnak. Ha szerencsénk van, megtaláljuk azt az egy vagy néhányféle fehérjeféleséget, amit nem bír állatunk.
Vese, májdiéta

A vese, májdiéta lényege a táplálék fehérje és zsírtartalmának csökkentése, a fehérje és zsír minőség javítása. A táplálék különböző összetevőinek bontása során a fehérjékből (főleg ha nagyobb mennyiségben, rossz minőségben adjuk) a szervezetre nézve káros bomlástermékek is képződnek. Ezen bomlástermékek méregtelenítését elsősorban a máj, a szervezetből való kiválasztását a vese végzi, így e két szerv csökkent működésekor a mérgező bomlástermékek felhalmozódnak a szervezetben. Ha kevesebb és jobb minőségű fehérjét etetünk, akkor kíméljük ezen szervek működését. Vese, májprobléma esetén ezért legfeljebb 5-10 %-nyi legyen a köret mellett a fehérje. Az állati eredetű fehérjék közül a húsfélék helyett a jobb beltartalmú tejtermékeket, halat, főtt tojást adjuk. Húsfélék közöl a jól megfőzött, apróra vágott sovány baromfihúst, lehet adni. Tejtermékekből kefirt, túrót, óvári sajtot, aludttejet adhatunk. Az arányok érzékeltetésére egy 20 kg-os súlyos beteg kutya szigorú fehérjeszegény diétájában a következő adagok adhatók naponta: egynegyed csirkemell, 3 vékony szelet pulykasonka, 2 db Iglo halrúd, 1 db tojás, fél doboz kefir, negyedkilós túró egyharmada. A zsíros táplálékoktól (zsíros hús, tejföl, sajt) tartózkodjunk, esetleg kevés margarinnal tehetjük ízesebbé az ételt. A fehérje mellett a köret mennyiségét az állat kondíciójához mérten adjuk. A köretek közül a rostban gazdagabbakat válasszuk. Fűszereket ne tegyünk az ételbe, még konyhasót sem.

Testsúlycsökkentő diéta

A túlkondíció több szempontból is káros a szervezetre. A nagy testsúly túlterheli a mozgásszerveket, az elzsírosodás vese, máj, szív és érrendszeri betegségek kialakulását segíti elő. Az elhízásra hajlamos, vagy már elhízott állatokat mozgassuk többet és diétáztassuk. Megfelelő diétával és következetességgel hetente a testsúly 5-10 %-a csökkenthető, amit akár mérleggel is ellenőrizhetünk.
A fogyasztó diéta mellett hetente egyszer koplalónapot is beiktathatunk. A testsúlycsökkentő diétában az eleség zsírtartalma mellett a fehérjetartalmat is csökkenteni kell, ahogy ez a máj/vesediétában olvasható. Az egyszeri adagot a heti kondícióváltozás függvényében alakítsuk ki.

Szívbetegségekben követendő étrend

Szívbeteg állatoknak mindenféle étel adható, csak az étel elkészítésében van néhány kitétel. Az ételeket tilos sózni, a só még kis mennyiségben is káros. Még Vegetát se használjunk, a porleveseket kerüljük, sós ropit/kekszet ne adjunk. A rostdús zöldség és gyümölcsféleségekben magas a káliumtartalom, ami a szívbetegek étrendjében előnyös, sőt a gyógyszeresen kezelt szívbetegek esetében még kálium tabletta formájában külön is adandó. A főzelékek, párolt zöldségek, paradicsomlé, banán fogyasztását kiemelten ajánlom.
A táplálék mennyiségét, beltartalmát az állat kondíciójának megfelelően adjuk. Az elhízás önmagában is elősegíti a szívbetegségek kialakulását. Egyes esetekben táplálék kiegészítőként kutyáknak karnitin (Lavet), macskáknak taurin (Calo-Pet paszta) adható.
Hasnyálmirigy diéta

Idült hasnyálmirigy funkciócsökkenés esetén a zsír és fehérjeemésztés károsodik leginkább. A táplálék zsírtartalma emésztetlenül jelenik meg a bélsárban.