IDŐPONTFOGLALÁS ITT! ASSZISZTENST KERESÜNK!

1133 Budapest, Kárpát u. 26.
(bejárat a Pozsonyi útról)

+36-1/780-8380

Hétköznap: 8-13 és 15-20
Szombaton: 9-12
Vasárnap: zárva

1133 Budapest, Kárpát u. 26.
(bejárat a Pozsonyi útról)

+36-1/780-8380

Hétköznap: 8-13 és 15-20

Szombaton: 9-12

Vasárnap: zárva 

angol nyelv Pozyonyidoki

A DIAGNOSZTIKA JELENTŐSÉGE

A humánorvosláshoz hasonlóan a kisállatok gyógyításában is az első lépés a pontos és gyors diagnózis felállítása. Praxisfilozófiánk alapja, hogy kis pacienseink problémáit szeretnénk rendelőnkben mihamarabb orvosolni, így a diagnosztikára különösen nagy hangsúlyt fordítottunk. A betegségek meghatározásához egy jól felépített protokoll segítségével juthatunk, amiben első lépés a gazdi alapos kikérdezése a kórelőzményről, majd a kisállaton alapos fizikális vizsgálatot végzünk, amit sok esetben kiegészítő vizsgálatokkal folytatunk.

Röntgen-diagnosztika

A kiegészítő diagnosztikai módszerek közül a röntgen vizsgálat egy alapvető fontosságú kórhatározási módszer a kisállatok:

csontozati problémáinál (pl. csonttörések, izületi rendellenességek) légúti problémáinál (pl. légcsőszűkület, kóros tüdőfolyamatok) egyes emésztőszervi problémáinál (pl. emésztőszervi idegen test) egyes húgyúti problémáinál (pl. húgykövesség)

Ultrahang-diagnosztika

Szakrendelés: dr. Dudás-Györki Zoltán PhD

Szent István Egyetem, Állatorvostudományi Kar, Belgyógyászati Tanszék és Klinika)

A mai modern kiegészítő diagnosztikai módszerek közül az ultrahang vizsgálat az egyik leghasznosabb, hiszen rengeteg információt ad a kisállat belső szerveinek kinézetéről és működéséről. Az ultrahang vizsgálat ráadásul semmiféle káros hatással nem rendelkezik, nem fájdalmas, így kisállatoknál is ébren kivitelezhető.

Leggyakrabban hasi- és szívultrahang vizsgálatra van szükség.

Hasi ultrahanggal diagnosztizálhatunk például:

vemhességet húgy- és nemi szervi problémákat (pl. húgyhólyaggyulladás, vese vagy húgyhólyagkövesség, prosztata-megbetegedés, méhgyulladás) emésztőrendszeri problémákat (pl. gyomor-bélgyulladás, bélelzáródás) lépbetegségeket, májbetegségeket- daganatos betegségeket

Szívultrahanggal diagnosztizálhatunk például:

szívbillentyű-betegséget (pl. mitral insuff., tricuspidal insuff.) szívüregi tágulatot (pl. DCM)-szívizomfal megvastagodást (pl. HCM) szív- és érrendszeri fejlődési rendellenességeket (pl. aortastenosis) szívburokproblémákat (pl. szívburoktamponád)

Endoszkópos-diagnosztika

Endoscópos vizsgálattal műtét nélkül betekinthetünk egyes testüregekbe, láthatjuk az adott szerv anatómiai viszonyait és eltéréseit, bizonyos esetekben szövettani mintavételt illetve idegen testek eltávolítását is megoldhatjuk. Gastroscopia során a száj és garatüregen át a nyelőcsövön keresztül a gyomorba juttatjuk az endoscópot, így diagnosztizálhatunk gyomorbetegségeket (pl. gyulladás, fekély, daganat, idegen test). Colonoscópia során a vastagbélbe vezetett endoscóp segítségével diagnosztizálhatunk vastagbélproblémákat (pl. gyulladás, polyp, daganat, bélfalkiöblösödés)

Labor-diagnosztika

Az egyik leggyakrabban használt kiegészítő diagnosztikai módszer a kisállatok betegségeinek megállapításához a laborvizsgálat:

vérvizsgálat (vérkép, vérbiokémiai paraméterek, ionok, hormonok, vírustesztek) vizeletvizsgálat (fizikális vizsgálat, mikroszkópos vizsgálat, bakteriológiai vizsgálat) bélsárvizsgálat (parazitológiai vizsgálat, emésztettség, bakteriológiai vizsgálat) bőrkaparék vizsgálat (élősködők mikroszkópos vizsgálata, bakteriológiai- és gombatenyésztés) egyéb testváladékok vizsgálata (pl. szem-, fül-, orr-, torok-, seb-, hüvely-, bűzmirigy-, prosztata)